Detartraj profesional si Profilaxie

Ce trebuie sa stii despre detartrajul profesional?

Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale.

Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la sase luni, iar la pacientii cu lucrari fixe si implante odata la patru luni. Este foarte important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita, pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine, pe langa periajul profesional cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa si bicarbonat de sodiu, bine tolerat si fara dureri care elimina si ultimele resturi de tartru, intarziind viitoarele depuneri. Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete. Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic si care nu au dinti sensibili iar apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatarea zonei dar si indepartarea tartrului dislocat.

sonda curatare dinti

ansa curatare dinti

Air Flow

Airflow-ul este un dispozitiv modern folosit pentru curatirea si indepartarea petelor de pe dinti (petelor de cafea, de vin rosu, de tutun etc.), a placii dentare, a resturilor alimentare.

Cand se foloseste?

  • Ca procedura de profilaxie dentara, pentru igienizarea cavitatii bucale o data la 3 luni;
  • Pentru curatarea suprafetelor ocluzale inaintea efectuarii sigilarilor dentare;
  • Inaintea aplicarii aparatelor ortodontice fixe si in timpul purtarii lor, deoarece persoanele
  • purtatoare de bracketi prezinta dificultati in a igieniza aparatul, lustruirea prin air flow este un mod ideal de curatare inainte ca medicul sa faca proceduri de bonding dentar, deoarece inlatura aproape suta la suta bacteriile.
  • Curatarea bonturilor dentare inaintea cimentarii definitive a unei lucrari protetice;
  • Dupa realizarea detartrajului pentru finisare;
  • Pentru curatarea cu eficienta maxima a coloratiilor extrinseci datorate consumului de alimente si bauturi colorate, cafea, tutun.
  • Jetul aplicat pe gingii stimuleaza circulatia de la acest nivel, efectul obtinut fiind benefic, mai ales, pentru pacientii predispusi la boli parodontale.

aparat air flow

Detartraj profesional si profilaxie

Tip de servicii Pret
Consultatie (poze intraorale + plan tratament) Gratuit
Detartraj prof. + periaj prof. + Air flow 350 Lei
Air flow - ambele arcade (tratament de curatare cu pulbere) 100 Lei
Detartraj (pe dinte) 30 Lei
Detratraj + Periaj prof. 200 Lei
Air flow + Periaj (ambele arcade) 150 Lei